headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Plaatsbeschrijvingen


Door de grootsheid van India is het landschap ook heel verschillend. In het noorden vind je het Himalaya gebergte met hoogten tot boven de 8000 meter, in het westen op de grens met Pakistan vind je de vlakke en droge Thar woestijn, terwijl het zuiden juist heel groen is en jungle, kokosnootplantages, rijstvelden en exotische stranden biedt.

 

Delhi
Delhi is met zijn meer dan 15 miljoen inwoners de derde grootste stad van  India. De stad bestaat uit twee delen: Oud Delhi en New Delhi. Oud Delhi was de hoofdstad van het moslimrijk tussen de 17e en 19e eeuw. Je vindt er dan ook talloze moskees, monumenten, forten gerelateerd aan deze roemrijke periode. Een kleine greep uit deze bezienswaardigheden: de grootste moskee van India:  Jama Masjid, het indrukwekkende Rode Fort uit het Moghul tijdperk, de Raj Ghat waar Mahatma Ghandi is gecremeerd, de Rajpath and Luytens’ parlementsgebouwen en natuurlijk de talrijke bazaars en markten bijvoorbeeld Chandni Chowk.

Het andere Delhi is  New Delhi, de stad gesticht door de Engelsen en hoofdstad van India sinds de Engelse kolonisten hun intrede deden. New Delhi is ruim, open en je vindt er vele ambassades en overheidsgebouwen. Rondom Connaught Place vind je het moderne kantoren en winkelparadijs van Delhi.

 

Agra en omgeving
De belangrijkste bezienswaardigheid van deze stad is de Taj Mahal, een van de zeven wereldwonderen. Een indrukwekkend mausoleum gebouwd van zuiver marmer  voor Mumtaz de vrouw van sjah Jahan. Let op: de Taj Mahal is op vrijdag gesloten! (onder voorbehoud van wijzigingen). Naast de Taj Mahal ligt Agra Fort, een massief rode zandsteen fort dat meer weg heeft van een paleis dan een fort. Ook  kun je Sikandra bezoeken waar je de graftombe van Akbar vindt of gewoon lekker ronddolen door het levendige, oude centrum van Agra. Agra is het gemakkelijkst te verkennen per fiets- of autoriksja.

In de omgeving van Agra, net buiten de drukte van de stad, kun je Fatehpur Sikri bezoeken, een verlaten stad, voormalige hoofdstad van de Mogulvorst Akbar. Vanuit Agra kun je het beste een bus of taxi naar Fatephur Sikri nemen. Iets verderop gelegen is er voor liefhebbers van vogels het Keoladeo Ghana natuur- en vogel reservaat in Bharatpur, een klein dorpje gelegen tussen Agra en Jaipur ongeveer  anderhalf uur per bus vanaf Agra. Meer dan 450 verschillende vogels huisvesten in dit “World Heritage park”, een must voor de ware vogelliefhebber!

 

Jaipur en omgeving
Jaipur, de levendige hoofdstad van Rajasthan met al zijn kleurenpracht en praal wordt ook wel ‘Pink City‘ genoemd. Deze naam dank het aan het feit dat het oude centrum is opgebouwd uit roze zandsteen. In het centrum liggen het koninklijk paleis, het Paleis der Winden (Hawa Mahal) en de Jantar Mantar, het observatorium.
Net buiten de stad vind je nog Nahargarh Fort, de koningsgraven en de Jal Mahal, het waterpaleis. Ongeveer 11 kilometer buiten Jaipur is Amber Fort gelegen, de oude hoofdstad van Jaipur.

 

Jodhpur
De stad Jodhpur wordt gedomineerd door een reusachtig fort, het Mehrangarh Fort. Daarnaast is het zeer zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan de oude stad met de vele tempels, paleizen en  de markt met de authentieke klokkentoren en het maid Bhawan Paleis en museum. Jodhpur ligt aan de rand van de Thar woestijn en is in het moderne India een echte handelsstad.

 

Jaisalmer
Niets in India is te vergelijken met Jaisalmer, het ver in de afgelegen woestijn gelegen fort van Jaisalmar is een sprookje op zich. Als een soort Fata Morgana rijst de stad op in de woestijn. Slenterend door de smalle straatjes van het fort en over de stadswallen voel je je één met het sprookje uit Duizend -en- één-Nacht, terug in de tijd,  het land van de Maharadja’s en Rajputs…… Het is niet moeilijk om je weg te vinden in Jaisalmer, te voet kun je alles bereiken.

 

Udaipur
Eén van de meest romantische steden van Rajasthan is Udaipur, adembenemende bergtoppen, het Pichola meer, sprookjesachtige paleizen. Deze middeleeuwse stad met ontelbare straatjes, kleurrijke markten, tempels en paleizen mag je zeker niet missen! Wat dacht je van chic dineren in het sprookjesachtige Lake Palace Hotel gelegen in het Pichola meer en bediend worden door Punjab?
Ook de omgeving is de moeite waard, huur een fiets of motorriksja en ga de omgeving verkennen, de dorpjes met oude ambachten, zoals weverijen, tegelmakerijen, dans en zang.

 

Pushkar
Pushkar is een vriendelijk, sereen en betoverend klein stadje waar mensen voornamelijk komen om weer bij te tanken na de drukte en hectiek van de rest van India. Pushkar ligt aan het Pushkar meer en straalt rust uit! Je kunt diverse wandelingen maken in de omgeving, genieten van de kleine tempels en de trappen rondom het meer.
Pushkar is vooral bekend om zijn Kamelenmarkt en festival. Elk jaar rond november komen er 200.000 handelaren met ongeveer 50.000 kamelen en andere kuddedieren om te handelen dit alles omgeven door dans, muziek, shows, parades wedstrijden en spirituele activiteiten. Eén van India’s grootste festivals waar van heinde en verre mensen op af komen.

 

Goa
Goa is de naam van de kleinste deelstaat van India aan de westkust van het Indische schiereiland, en beroemd om haar prachtige stranden.
Het gebied was lange tijd een kolonie van Portugal en het middelpunt van het oude Portugese koloniale imperium in het Verre Oosten. De sfeer in Goa is door deze Portugese overheersing totaal anders dan in de rest van India. Het Portugese bestuur over de regio duurde ongeveer vier eeuwen, tot 1961. De Portugezen werden toen uit het gebied rondom Goa verdreven, en sinds 1962 is Goa een deelstaat van de onafhankelijke staat India.
Goa is een zeer populaire toeristische bestemming! Werd Goa vroeger vooral gezien als een hippiebestemming, tegenwoordig worden er ook steeds meer grotere hotels gebouwd en probeert men ook de rijkere toerist te trekken. Toch vind je hier nog steeds veel hippiemarkten, housefeesten en de bijbehorende lounge sfeer.  De gehele westkust grenst aan de Arabische Zee en bestaat uit prachtige zandstranden en baaien. Door de vele rivieren in het binnenland, en door de veelal overvloedige regenval tijdens de moesson, ziet Goa er over het algemeen zeer groen en weelderig begroeid uit.

Contact
close slider