headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Geldzaken

Hier lees je meer informatie over de geldzaken in India!
De munteenheid in India is de Rupee (INR), 1Rs bestaat uit 100 paisa. 100 Rupee is ongeveer € 1,25 of andersom: voor 1 € krijg je ca. 80 Rp (koers december 2018).

 

Cash dollars en euro’s  kunnen bijna overal bij hotels of geldwisselkantoren gewisseld worden, bij banken kan dit soms wel wat lang duren. Vraag altijd een wisselbewijs; dit heb je nodig als je rupee overhoudt en deze terug wilt wisselen bij vertrek!

 

In grotere hotels en restaurants kun je vaak met je creditcard betalen, met name Visa en Mastercard worden goed geaccepteerd.

 

Bijna overal kun je pinnen bij een lokale bank, op de geldautomaten is met een sticker aangegeven welke kaarten je kunt gebruiken, je kaart moet wel voorzien zijn van de juiste logo’s.

De meeste Nederlandse banken werken met Maestro/Mastercard, je kunt online opzoeken waar pinautomaten te vinden zijn: kijk op Mastercard.com, selecteer INDIA en kies dan voor ‘browse a list of cities’, je ziet dan per stad hoeveel ATM’s er zijn.

 

Let op: sommige banken zetten sinds kort een extra beveiliging op je pas, waardoor je niet meer ‘zomaar’ buiten Europa kunt pinnen, je moet dan eerst iets activeren. Check met je eigen bank of je met jouw pinpas in India kunt pinnen! Ook kan het gebeuren dat niet alle banken in India de nieuwe Nederlandse pinpassen herkennen. Probeer het dan ook verderop, bij een andere bank. We raden je aan om altijd cash geld achter de hand te hebben, een tweede pinpas mee te nemen (bij voorkeur van een andere bank) en altijd een creditcard voor noodgevallen!

 

In kleine dorpen en tijdens een trektocht of kamelensafari is het niet mogelijk geld te wisselen en zeker niet om te pinnen. Houd dan dus altijd wat cash dollars of rupees bij de hand!

 

Entreegelden
Bij de bouwstenen van OutSight in India zijn de entreegelden niet inbegrepen. Op die manier kan je zelf bepalen wat je wel en niet wilt bezoeken en betaal je nooit teveel. Hier wat prijsindicaties van entreegelden in India.

Fatehpur Sikri 615 Rs
Agra Fort 615 Rs
Red Fort 615 Rs
Western Group of Temples Khajuraho 680 Rs
Humayun Tomb 615 Rs
Taj Mahal 1225 Rs.

(alle bedragen onder voorbehoud)

 

Fooien
Het geven van fooien is in India heel gebruikelijk: je zult er niet aan ontkomen! Eigenlijk verwacht vrijwel alles en iedereen die in het toerisme werkt een fooi (baksheesh). Het basisloon is laag, omdat het lokale lonensysteem helemaal is gebaseerd op het geven van fooien.  In de Indiase samenleving wordt ook vaak vooraf fooi gegeven of beloofd om bepaalde service te verkrijgen, met een beetje extra kleingeld op zak kun je een hoop gedaan krijgen!Voor Nederlanders een vreemde situatie, maar daar de normaalste zaak van de wereld. Het is moeilijk een richtlijn voor de fooien te geven, maar het wordt ons wel vaak gevraagd.

Laat het afhangen van hoe tevreden je bent, en hoe goed je de service vond. Ons algemene advies is: wees gul, want het gaat om lage bedragen. Het is uiteindelijk helemaal aan jezelf om te bepalen wat je wilt geven! De hieronder genoemde bedragen zijn bedoeld als richtlijn:

 

Bij goedkopere restaurant is het voldoende om wat kleingeld achter te laten als je tevreden bent. Bij duurdere restaurant wordt ca 10 % fooi verwacht, tenzij het al bij de rekening is opgeteld. Maar ook dan kun je wat extra kleingeld achterlaten als je tevreden bent!

 

Bij een trekking of een bouwsteen met privéchauffeur verwacht de gids/chauffeur ca. 2 tot 4 euro per persoon per dag. Bij taxichauffeurs wordt het bedrag meestal voor het gemak naar boven afgerond, maar bij een afgesproken prijs hoef je geen extra fooi te geven. Tenzij je erg tevreden bent over de service natuurlijk! Indien je een transfer per privévervoer hebt geboekt, kun je na een rit een paar euro geven.

 

Voor de dragers van je bagage in hotels is het handig om altijd wat losse munten bij je te hebben, richtlijn is ca. een euro per keer.

 

Prijsniveau
India is in veel opzichten goedkoper dan Nederland. Taxi’s, lokale bussen, maaltijden: met een paar dollar kun je heel veel doen. Het is wel slim om bij een taxirit van te voren een prijs af te spreken of te checken of de meter aanstaat. Voor een prima maaltijd in India betaal je ook maar heel weinig, India is een van de goedkoopste landen in Azië! Op markten en in toeristenwinkels is het gewoonte om af te dingen op de prijs, maar blijf altijd vriendelijk. Ga niet afdingen zonder iets te willen kopen!

 

Vertrekbelasting
Op dit moment hoeft er bij vertrek uit Delhi geen vertrekbelasting betaald te worden.
(onder voorbehoud lokale wijzigingen).

 

Contact
close slider