headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Beste reistijd

Wat is de beste reistijd voor India? India is een groot land met verschillende klimaten. Hieronder geven we je de informatie voor de beste reistijd per regio.


Rajasthan, de Gouden Driehoek en Varanasi & omgeving kun je het beste bezoeken tussen oktober en april, of eventueel in de regentijd in juli, augustus en september. De maanden mei en juni is de ‘hete periode’ en dan kan het met name in de woestijn van Rajasthan echt té warm worden. Na de hete tijd volgt een regenperiode van juli tot september waarbij er meestal in de namiddag een flinke verkoelende regenbui valt. Deze periode is ook prima om rond te reizen. In de maanden oktober tot maart is de temperatuur aangenaam (ca. 25 graden Celsius) en het wordt wat  droger wordt.

 

Het uiterste noorden (Himachal Pradesh/Ladakh) is een groot gedeelte van het jaar afgesloten van de buitenwereld wegens flinke sneeuwval. Door de hoge ligging is de provincie Ladakh dan besneeuwd en te koud om te reizen. Sommige passen zijn alleen maar geopend van juni tot en met september, zoals bijvoorbeeld de weg van Manali naar Leh. Je kunt deze regio het beste bezoeken als het in de rest van het land te warm is: juni t/m augustus!

 

Het zuiden van India heeft een heel ander, meer tropisch klimaat. Over het algemeen is het hier aangenamer dan in het noorden, het land is groener en vruchtbaarder, de stranden kunnen verkoelend zijn. Hier is een duidelijke moesson in juni, juli, augustus, september en dan kan het ook echt flink regenen!

 

 Goa heeft een duidelijke regentijd, en dit is een zeer belangrijke periode. Hij duurt van mei/juni tot meestal eind september en er valt in deze korte periode ongeveer net zo veel regen als in de rest van het jaar! De laatste maand voor de moesson losbarst stijgt de luchtvochtigheid en wordt het heiig en bewolkt, met soms harde winden en veel onweer. In de moessonperiode valt er gemiddeld in vier maanden tijd tussen de 2500 en 3000 mm regen (in Nederland valt gemiddeld zo’n 750 mm per jaar!).
Zodra de moesson voorbij is, meestal in oktober, wordt het klimaat zeer aangenaam met alleen maar blauwe, wolkeloze luchten.  Dit duurt tot eind februari. Het is dan heerlijk warm maar niet te heet. Half maart stijgt de luchtvochtigheid weer en wordt het klimaat drukkend en daardoor onaangenamer. De beste periode om Goa te bezoeken is daarom ook van oktober tot februari, met een zeer druk hoogseizoen tijdens de feestdagen in december.

 

Iedere periode heeft zijn voor- en nadelen om te reizen; in de winter is het klimaat ideaal, maar daardoor is het overal ook druk, in de zomer is het warm, maar ook erg rustig bij de bezienswaardigheden, terwijl het in de regentijd nat kan zijn wat voor veel bedrijvigheid (en mooie plaatjes) op de velden zorgt.

Contact
close slider